Το ακτινογράφημα αποτελεί πολύτιμο διαγνωστικό βοήθημα του οδοντιάτρου στην άσκηση του επαγγέλματός του, το οποίο και χρησιμοποιεί καθημερινά στην κλινική του άσκηση. Αποτελεί τμήμα της διαγνωστικής μεθοδολογίας, της διαδικασίας δηλαδή συλλογής και επεξεργασίας ευρημάτων, ώστε να τεθεί η ορθή διάγνωση.
Η λήψη ενδοστοματικών ακτινογραφιών μπορεί να πραγματοποιηθεί γρήγορα και ανώδυνα εντός του οδοντιατρείου. Ο ασθενής βρίσκεται στην οδοντιατρική έδρα και γίνεται χρήση ψηφιακού ακτινοευαίσθητου αισθητήρα (σένσορας) και του οδοντιατρικού ακτινογραφικού μηχανήματος, εκθέτοντας τον ασθενή στην ελάχιστη δυνατή ακτινοβολία.
Η ενδοστοματική ακτινογραφική εξέταση περιλαμβάνει:
– το οπισθοφατνιακό ακτινογράφημα, το οποίο είναι και το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο στην κλινική πράξη και είναι αναμφίβολα η κύρια και σημαντικότερη εξέταση για την απεικόνιση των δοντιών και των περιακρορριζικών ιστών
– το οπισθομυλικό (μετά πτερυγίου) ακτινογράφημα, οπού στην πραγματικότητα πρόκειται για οπισθοφατνιακή ακτινογραφία, που βρίσκει εφαρμογή κυρίως στην ανακάλυψη τερηδόνων των όμορων επιφανειών των δοντιών
– το ακτινογράφημα δήξεως, για την εξέταση σχεδόν αποκλειστικά της περιοχής της υπερώας και του εδάφους του στόματος στην κάτω γνάθο.
Μετά τη λήψη της ακτινογραφίας, η εικόνα εμφανίζεται άμεσα στην οθόνη του υπολογιστή και αποθηκεύεται σε ειδικό πρόγραμμα για να ακολουθήσει η επεξεργασία και αξιολόγησή της.